Aktuality

Kybernetické incidenty v ČR: přehled NÚKIB za září 2024

Podle nejnovější zprávy Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) došlo v září 2024 k poklesu kybernetických incidentů na 21 případů, což je v souladu s ročním průměrem. Tento vývoj představuje snížení ve srovnání s letními měsíci, kdy byly zaznamenány vyšší hodnoty. V červenci a srpnu se počet incidentů výrazně zvyšoval, což však v září ustoupilo do běžných mezí.

Pozvánka na webinář: Jak na kybernetickou bezpečnost - procesy, vzdělávání a správa identit, čtvrtek 17. 10., od 14:00 hodin

Srdečně vás zveme na webinář Aliance All4Cyber, který se zaměří na klíčové aspekty kybernetické bezpečnosti pro firmy a organizace. Webinář se uskuteční ve čtvrtek 17. října 2024 od 14:00 do 15:30 a je zdarma.

Role automatizované validace kybernetické bezpečnosti (ASV)

V dnešním rychle se měnícím světě kybernetických hrozeb je pro organizace klíčové neustále testovat a posilovat své bezpečnostní mechanismy. Automatizovaná validace kybernetické bezpečnosti poskytuje organizacím možnost bezpečně simulovat reálné kybernetické útoky v jejich živém IT prostředí. Tento přístup umožňuje identifikovat skutečné rizikové faktory, které by mohly být zneužity útočníky, a umožňuje jejich efektivní eliminaci dříve, než dojde k reálnému útoku. Nad rolí ASV v rámci kybernetické obrany se zamýšlí Petr Němec, CEO společnosti Antesto s. r. o., která je členem aliance All4Cyber.

Aliance All4Cyber se představí na konferenci Kyberbezpečnost 2024

V rychle se měnícím světě kybernetických hrozeb je nezbytné držet krok s nejnovějšími trendy a technologiemi v oblasti IT bezpečnosti. S touto myšlenkou se přichází druhý ročník konference Kyberbezpečnost 2024, která se koná 17. září 2024 v hotelu Don Giovanni v Praze. Na akci organizované společností DATASYS se představí odborníci z různých oblastí kybernetické bezpečnosti, aby sdíleli své zkušenosti, znalosti a inovace v oblasti ochrany dat, bezpečnosti sítí a související legislativy.

Pohled na kybernetickou bezpečnost ve veřejném sektoru České republiky

V éře digitální transformace se kybernetická bezpečnost stává klíčovým pilířem fungování moderního státu. Veřejný sektor České republiky, zahrnující státní správu, samosprávu a další veřejné instituce, čelí v této oblasti mimořádným výzvám. Kritická infrastruktura, citlivá data občanů a strategické informace státu jsou cílem sofistikovaných kybernetických útoků, jejichž frekvence a komplexita neustále narůstají.

Kybernetická bezpečnost na dovolené: úskalí práce na dálku a trendu „workation“

V dnešní digitální době, kdy jsme neustále propojeni se světem prostřednictvím našich zařízení, se hranice mezi pracovním a osobním životem stále více stírají. Mnoho zaměstnanců si během dovolené bere své pracovní notebooky a smartphony, aby zůstali v kontaktu s organizací, kde pracují, a vyřizovali neodkladné pracovní záležitosti. Ačkoli může být tato flexibilita velmi pohodlná, přináší s sebou také významná rizika v oblasti kybernetické bezpečnosti. Vladimíra Tesková, spolumajitelka a COO společnosti TeskaLabs, která je členem aliance All4Cyber, upozorňuje na úskalí práce na dálku nebo během dovolené (tzv. workation) a nabízí pár tipů pro zaměstnance i zaměstnavatele.

Aktuálně k ZKB: Vláda schválila nový zákon o kybernetické bezpečnosti

Na zasedání vlády ve středu 17. července byl schválen nový zákon o kybernetické bezpečnosti. Zákon připravený Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zavádí evropskou směrnici NIS2 do naší legislativy a poskytuje např. možnost prověřit a vyloučit dodavatele představující bezpečnostní riziko.

Onboarding nového zaměstnance z hlediska kybernetické bezpečnosti

Onboarding nového zaměstnance je komplexní proces, který vyžaduje jasné administrativní a personální kroky. Vstup nového kolegy do firmy je důležitým momentem, který může významně ovlivnit jeho budoucí výkon a loajalitu k organizaci. Aleš Roman, Sales Director společnosti IdStory, která je členem aliance All4Cyber, zdůrazňuje, že „onboarding je mnohem víc než jen první den v práci. Jde o podporu nového zaměstnance v průběhu celé jeho adaptace na nové pracovní prostředí." Zásadní je také pečlivé zvážení aspektů IT a kybernetické bezpečnosti. Správně nastavený proces může významně snížit rizika spojená s neoprávněným přístupem k firemním datům a systémům.

Odhalovat, reagovat, chránit: NDR jako jeden z pilířů kybernetické obrany

V digitálně propojeném světě se kyberprostor leckdy mění v zápasnickou arénu, v níž se jednotlivci i organizace stále potýkají s nejrůznějšími hrozbami. Ty sahají od rafinovaných cílených útoků až po rozsáhlé malwarové kampaně. Byť tvoří antiviry, firewally a systémy prevence průniků (IPS) už roky pilíře kybernetické obrany, současný vzestup komplexních útoků ukazuje na jejich nedostatečnost. „Právě tady se do popředí dostává systém NDR (Network Detection and Response), který posouvá možnosti obrany zase o level výš,“ vysvětluje Petr Němec, CEO společnosti Antesto. Antesto je členem aliance All4Cyber, která sdružuje přední poskytovatele řešení kybernetické bezpečnosti.

Odhalení a eliminace skrytých hrozeb: klíčový význam vstupní analýzy kybernetické bezpečnosti

V dnešním digitálně propojeném světě se kybernetická bezpečnost stává prioritou nejen pro firemní IT oddělení, ale pro celé organizace. Počet a sofistikovanost kybernetických útoků neustále roste a i malé narušení bezpečnosti může mít často zničující finanční i reputační následky. Aliance All4Cyber, která sdružuje přední odborníky v oblasti kybernetické bezpečnosti, představuje hloubkovou vstupní analýzu kybernetické bezpečnosti. Jde o naprostý základ a první krok k posílení obrany proti neustále se vyvíjejícím kybernetickým hrozbám.

Představujeme členy aliance All4Cyber: IdStory

Do aliance All4Cyber vstoupila i společnost IdStory, která se může pochlubit více než 16letou zkušeností v oboru a globálním dosahem. Firma vyvíjí vlastní platformu pro Identity & Access Management – IdStory a specializuje se na automatizaci správy identit na koncových systémech z jednoho místa. O tom, co aktuálně hýbe světem kyberbezpečnosti, jaká řešení IdStory v této oblasti nabízí, nebo v čem vidí firma přínosy aliance, hovořil Aleš Roman, Sales Director IdStory.

Představujeme členy aliance All4Cyber: DATRON

Členem aliance All4Cyber je i společnost DATRON, která na trhu působí už více než 30 let. Specializuje se na vývoj aplikací, síťovou infrastrukturu a vzdělávání v oblasti ICT. Firma se zaměřuje na kompletní přípravu dodávky IT projektů od návrhu řešení přes předprodejní podporu až po realizaci. Pavlína Štočková, Sales Manager firmy, vysvětluje důvody vstupu společnosti DATRON do aliance, představuje nabídku řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti a zaměřuje se na trendy v této oblasti.